De tijd vliegt voorbij en ik ben al weer 2 maanden in het Mbargue bos in Kameroen. Dit bos heeft afgelopen jaar een beschermde status gekregen, wat inhoudt dat er niet gejaagd en geen bomen gekapt mogen worden. Dit gebeurt nog steeds weleens illegaal. 1 nacht waren er jagers vrij dicht bij het kamp, maar ik heb ze niet gehoord of gezien.

Na 8 weken ken ik alle chimpansees bij naam en karakter en kan ik ze wat beter inschatten en ook de groepsdynamiek volgen. Er zijn aardig wat chimps waar ik een goede band mee heb opgebouwd en die ik kan vertrouwen, ik noem maar een aantal namen: Carla, Ginger, Charlos, Baati, Milou, Margot, Anita, Mungo, Gabby, Tiki; en de baby’s Ndem, Kolbi en Tamara. Naast spelen is grooming een favoriete activiteit bij ze, en ook bij mij.
Ook is het fantastisch om ze overdag in hun enclosures te zien, klimmend in de hoogste bomen, of fouragerend in de bosjes. Ze zijn zo interessant dat ik wel de hele dag naar ze zou kunnen kijken, maar ik heb ook andere taken te vervullen, wat ik in de vorige post heb verteld.

Niet alle chimps zijn te vertrouwen en ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Ze zijn veel sterker dan ons, sneller, atletischer en ze zijn zeer intelligent. Ook weten ze dat wij mensen bepaalde dingen niet waarderen, zoals onder de poep zitten, dus hier kunnen enkelen nog wel eens mee gooien. De 3x dat het me is overkomen werd ik natuurlijk hartelijk toe/uitgelachen door het thuisfront.

Maar gevaar loopt niet evenredig met hoe groot een dier is. De gevaarlijkste dieren hier zijn de muggen, die allerlei ziektes bij zich dragen, zoals de ernstige vorm van malaria, waar veel mensen aan sterven in Kameroen. De mensen die hier wonen krijgen het gemiddeld elk jaar. Gelukkig zijn hier medicijnen, waardoor het blijft bij knallende koppijn/koorts/et cetera. Ook heb je giftige slangen, schorpioenen en een onverwacht gevaar: carnivorious ants. Deze mieren lijken op de onschuldige mieren in Nederland, maar als ze eenmaal op je lichaam zitten zijn ze niet zo lief en voelt het alsof je wordt opgegeten. Ze zijn niet gevaarlijk voor gezonde dieren en mensen, alleen heel vervelend en naar, maar verzwakte dieren of dieren in een kooi maken geen kans. Met miljoenen in aantal spreiden ze zich uit over grote oppervlakten en gaan ze op jacht. Elke nacht controleren de nightguards of er mieren zijn rondom de chimpansees of in het kamp om ongelukken en schade te voorkomen. Een paar dagen geleden zag het zwart van de mieren rondom onze cabins en konden we ze nog maar net buiten houden met kerosine en water.

Okay, het is tijd voor een leuker onderwerp, namelijk de samenwerking en communicatie met iedereen. Het is heel gezellig en er wordt veel gelachen. Overdag werk ik samen met managers Jodie en Raymond, dierenarts Armel, education officer Alfred, head of construction Timothy, alle caregivers en construction workers; de eerste maand met dierenarts Elke en afgelopen weken met medevrijwilliger Amandine. Elke sliep net zoals ik in het kamp en de avonden waren gevuld met lekker eten, muziek (ukulele en zingen) en gelach. Zij is nu weer terug in Catalonië, maar sinds 3 weken is Amandine uit Frankrijk er. We kunnen over alles praten, gaan samen de strijd aan met de kakkerlakken en mieren en houden echte meidenavondjes met gezichtsmaskers (zelfgemaakt van aloe vera plant hier) en series.

De Franse taalbarrière is soms nog weleens lastig, de lokale mensen die hier werken spreken namelijk geen Engels. Ik leer echter elke dag en begin een steeds betere band met sommigen op te bouwen. Veel zijn geïnteresseerd in hoe het leven in Nederland is en welke dieren en planten we daar hebben. Ook heb ik een paar Nederlandse woorden (hallo en doei) geleerd aan iemand, en hij zegt het nu elke dag vol enthousiasme. Ook de Nederlandse stroopwafels die ik had meegebracht waren erg geliefd bij iedereen :)

Om nog even terug te komen op het onderwerp talen: er is mij verteld dat er in Kameroen 258 verschillende talen zijn, waarvan Frans (in het Franstalige gedeelte) en Engels (in het Engelstalige gedeelte) door iedereen worden gesproken. Zelfs rondom de sanctuary heb je 3 verschillende talen naast Frans en de meeste mensen hier spreken een stuk of 5/6 talen, onvoorstelbaar!

Deze blogpost wordt weer erg lang, dus ik bewaar weer wat onderwerpen voor de volgende post: de zorg voor de baby’s, veterinaire dingen (sorry dat ik dit weer uitstel, volgende keer echt I promise) en mijn ervaringen op mijn vrije dagen buiten het kamp.

Ik ga steeds vaker op fototour met Jodie in de middag, dus ik heb inmiddels heel veel foto’s van de chimps. Voor deze post heb ik mijn favoriete foto’s geselecteerd. Enjoy!


Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.